Kan teknologien redde os fra falske nyheder?

April 25, 2017 16:54
I anledning af Forskningens Døgn inviterer IT-Universitetet til debat om teknologiens rolle i kampen mod falske nyheder tirsdag den 25. april kl. 17-19.

RELATED TO A LIVE EVENT

Schedule

Med udgangspunkt i medie- og kommunikationsforskningen diskuterer Aske Kammer konceptet ’fake news’. Han vil blandt andet præsentere forskningsresultater om offentlig meningsdannelse og adressere de udfordringer, som falske nyheder repræsenterer for medier, demokrati og idéen om den velinformerede borger.

I sin forskning undersøger Natalie Schluter blandt andet, hvordan man kan bruge tekniske metoder til at afsløre misinformation på nettet. I sit oplæg vil hun give eksempler på, hvordan forskere og medievirksomheder verden over eksperimenterer med at bruge teknologi som våben mod fake news.
Et hold amerikanske forskere har udviklet et værktøj, Hoaxy, der kan visualisere spredningen af falske nyheder og faktatjek på nettet. Lea Korsgaard interviewer professor Filippo Menczer, der står bag projektet, om udfordringen med at tackle misinformation på nettet. Filippo Menczer vil deltage via en robot, som han styrer live fra USA.
Kan teknologien hjælpe os i kampen mod de falske nyheder? Og hvilken betydning har teknologiens potentiale for at luge ud i sandt og falsk for etablerede medier såvel som de nye digitale og sociale platforme? Disse og andre spørgsmål tager vi op i paneldebatten, som modereres af Lea Korsgaard.